Thursday 19 December 2019

Athos | Feature Documentary

Τὰ τέσσερα στεφάνια τοῦ μακαριστοῦ Γέροντος Ἐφραὶμ τῆς Ἀριζόνας (11-12,1...

Φωτεινά Μονοπάτια «Τα μοναστήρια της Εύβοιας» | 08/12/2019 | ΕΡΤ

ΚΑΤ΄ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ (ΚΑΘ) ΟΜΟΙΩΣΙΝ

Χριστέ μου εσύ ο συνάναρχος και ομοούσιος του Πατρός, μας έπλασες ίδιους όπως εσένα. Έπειτα ενσαρκώθηκες με αυτήν την ίδια σάρκα.
 Με την γέννησή Σου μας φανέρωσες ότι όλα είναι αλήθεια όσα οι προφήτες μας ανήγγειλαν.
 Ήρθες για να μας διδάξεις βήμα βήμα πως πρέπει να βιώνουμε εμείς οι άνθρωποι.
  Από μικρό παιδί ήσουν στην εκκλησία. Εργαζόσουν μαζί με τον κηδεμόνα σου Ιωσήφ. Η αγιοσύνη ήταν στα μάτια σου, στα έργα σου, στη ζωή σου. Το πρόσωπό σου έλαμπε από το Θεϊκό φως.
 Μας δίδαξες ότι όλα μπορούμε να τα έχουμε εκτός την αμαρτία. Διότι και εσύ σαν άνθρωπος, ενώ και εσύ είχες πειρασμούς, αυτό έκανες και γιαυτό ήσουν Άγιος.
 Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Γεννήθηκες για να μας δείξεις πόσο πολύ μας αγαπάς. Μας έδινες τα πάντα, και εσύ δεν είχες τίποτα. φορούσες μόνο ένα χιτώνα και σανδάλια στα πόδια.
 Εσύ ο Βασιλεύς του σύμπαντος κοιμόσουν στο ύπαιθρο,και γεννήθηκες σε ένα στάβλο που παρέα είχες τα ζώα. Μάλλον αυτός ο χώρος ήταν ο καθαρός για να σε δεχτεί, διότι εκεί δεν γινόντουσαν αμαρτίες. Προτίμησες να σε φιλοξενήσουν τα αθώα ζωάκια παρά οι αμαρτωλοί άνθρωποι. Αλλά ακόμα και να μας διδάξεις την ταπείνωση. το αντίθετο της υπερηφάνειας που έριξε τον Εωσφόρο στην άβυσσο
 Σαν Θεός και τέλειος άνθρωπος με διδάγματα και παραβολές μας προ έτρεψες να σκεπτόμαστε να ομιλούμε να ενεργούμε και να πράττουμε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού Πατρός. Αλλά εμείς ποτέ δεν θελήσαμε να πορευτούμε μαζί σου. Δεν λογαριάσαμε και δεν υπολογίσαμε τίποτα. Σε οδηγήσαμε στον Γολγοθά και σε σταυρώσαμε. Τι κρίμα και κατάκριμα.
 Εσύ μέχρι και τα πόδια μας έπλυνες. Και τα ρούχα που φορούσες που ήταν η μόνη σου περιουσία, τα χάρισες στου σταυρωτές σου. Και εκείνο το άχραντο σου σώμα και το τίμιο σου αίμα μας τα άφησες εις άφεσιν αμαρτιών. Ακόμα και από το σταυρό δεν μας εγκατέλειψες. Και ζήτησες από το Θεό πατέρα να μας συγχωρήσει.
 Ποτέ δεν μας εγκατέλειψες. Μας έστειλες το άγιο πνεύμα για να μας οδηγεί και να μας φωτίζει. Μας άφησες τα ιερά μυστήρια για να γίνεται εξιλέωση στις ψυχές μας και να βρίσκουμε πάλι τον δρόμο που οδηγεί στη βασιλεία σου. Μας άφησες πολλών αγίων τα παραδείγματα. Μας άφησες πολλούς δρόμους ανοικτούς για να έρθουμε προς Εσένα. Αλλά εμείς προτιμήσαμε τα σκοτεινά μονοπάτια που οδηγούν στον άρχοντα της ύλης της ματαιοδοξίας, της απώλειας.
 Σήμερα στον εικοστό πρώτο αιώνα προ οδεύουμε στην αμαρτία στην κάθε είδους αμαρτία κάθε μέρα και περισσότερο.
  Χίλιες φορές να γεννηθείς Χριστέ μου, εμείς χίλιες φορές θα σε σταυρώσουμε.
  Δεν υπάρχει μέτρο να μετρήσουμε την πίκρα, τη χολή και το ξύδι που σε ποτίζουμε καθημερινώς. Αποδείξαμε ότι δεν είμαστε άνθρωποι. Είμαστε κατώτεροι από τα ζώα. Είμαστε τέρατα.
 Και όμως φίλοι μου, να ξέρατε πόσο ο Εωσφόρος μας ζηλεύει και μας φθονεί που αυτός δεν έχει το δικαίωμα που έχουμε εμείς, όλες τις ευκαιρίες που ανάφερα παραπάνω να μετανοήσουμε να ταπεινωθούμε και να εξαγνίσουμε την ψυχή μας για να ξανά γίνουμε αδελφοί του Χριστού. Παιδιά του Θεού.
 Αυτά τα Χριστούγεννα εύχομαι να γεννηθεί ο Χριστός στις καρδιές όλων μας και να μείνει εκεί για πάντα Και έτσι να είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.
 Χρόνια πολλά


Από την συλλογή μου ΙΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΜΑΡΙΝΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ